De therapie


De eerste sessie is een intakegesprek om te horen wat jij als jouw probleem ervaart. Ik vraag erop door, waar je precies last van hebt, op welke momenten dit speelt en probeer te achterhalen waar de oorzaak kan liggen. Daarom ook een anamnese, een vorm van levensgeschiedenis. Zijn er diagnoses gesteld, zijn er lichamelijke klachten en mogelijke oorzaken? En wat hoop je met mijn hulp te bereiken? Hoe wil je reageren, of hoe wil je zijn in de situaties die je schetst?
Na dat gesprek vertel ik wat ik denk dat nodig is om tot een oplossing van het probleem te komen. Besluiten we beiden om door te gaan dan krijg je een behandelovereenkomst mee.
Hoeveel sessies nodig zijn, is van veel factoren afhankelijk en daarom moeilijk van tevoren exact in te schatten. Soms zijn 5 tot 10 sessies voldoende, soms zijn meer sessies nodig. Je bepaalt zelf wanneer je voldoende begeleiding hebt gehad. Ik blik tijdens de therapie regelmatig met jou terug op het verloop en de gestelde doelen.

Opvallend is vaak het rimpelingseffect dat mensen bemerken. Je pakt een probleem aan en ongemerkt zijn er ook een aantal anderen opgelost.

 

Het coachingstraject


Bij een coachingsvraag is meestal sprake van een werksituatie waarin jouw gedrag of manier van reageren geen adequate reactie is. Als therapeutisch geschoolde coach onderzoek ik met jou waar het hapert om een adequate reactie te geven. Ik begeleid je om nieuw gedrag te leren, eventueel in combinatie met het oplossen van het onderliggende dilemma.
Ook voor dit traject is de eerste sessie een intakegesprek om te horen wat jij als jouw probleem ervaart, op welke momenten dit speelt, in welke situatie. Ook gaan we na wat de doelen zijn die je wilt behalen en of dit zelfgestelde doelen zijn of opgelegd door derden. En waaraan bemerk je dat je jouw doelen hebt gerealiseerd? We maken praktische afspraken over het verloop: tarief, rapportage, aantal sessies.

Copyright Dorrestein Praktijk 2018 All rights reserved  -  Webdesign: JJB